Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne - produkt lokalny i tradycyjny
Data publikacji: 2019-02-21, Data modyfikacji: 2019-02-22
Dziedzictwo kulinarne to ważny element kulturowej różnorodności Mazowsza, współtworzy wizerunek i promuje nasz region. Chętnie wracamy do lokalnych dań, które wśród wielu budzą wspomnienia z dzieciństwa i kojarzone są z unikalnością poszczególnych miejsc.
Tradycyjne produkty żywnościowe, powstałe w oparciu o naturalne metody wytwarzania, cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom lokalnej społeczności w dniu 19 lutego 2019 r. w Klubie Kulturalne Zacisze w Cegłowie – Gminy Cegłów wraz z Urzędem Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego w Warszawie oraz Lokalną Grupą Działania Ziemi Mińskiej współorganizowali szkolenie pn. „Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny”. Spotkanie rozpoczął powitaniem Pan Wójt Marcin Uchman .W spotkaniu udział wziął Prezes LGD Ziemi Mińskiej Pan Robert Rawski, a szkolenie poprowadził przedstawiciel Urzędu Marszałkowskiego – Pan Krzysztof Zaniewski. Wśród licznie zgromadzonych uczestniczek widać było bardzo duże zainteresowanie tematem. Miejmy nadzieje, że obok dwóch zarejestrowanych produktów tradycyjnych z naszej gminy wkrótce pojawią się nowe. Spotkanie dało również okazje skosztowania produktów tradycyjnych naszej gminy – sera twarogowego z Cegłowa i sójek mazowieckich , a ku pokrzepieniu zaserwowano pyszny obiad i swojskie ciasta .
Post Mazowieckie dobre praktyki i tradycje kulinarne – produkt lokalny i tradycyjny pojawił się poraz pierwszy w Cegłów.
Pełna treść wiadomości na: ceglow.pl/?post_type=aktualnosci&p=28175
https:, Źródło artykułu: https: